Nagyvilág

Az FBI is kopogtat a Daimlernél

admin
admin

2010. 03. 25. 16:25

A stuttgarti székhelyű Daimler autókonszern a peren kívüli megegyezés érdekében kész 185 millió dollár büntetést fizetni. Az ügyészek máris hangoztatják, hogy a Daimler rendkívüli együttműködési készségről tett tanúbizonyságot, amelyet honorálni kell az ítélethirdetésnél. A céget a botrány miatt az FBI is ellenőrizni fogja.

Az ügyészek azt javasolják a bíróságnak, hogy vessen ki 93,6 millió dolláros pénzbüntetést a korrupcióval vádolt Daimler számára és vegye figyelembe, hogy a cég két leányvállalata beismerte a vádakat – írja az AP. Az ügyészek kiemelik, hogy a Daimler végig „teljes körű együttműködést mutatott a nyomozás alatt és világszerte belső vizsgálatot indított több tucat országban és minden fontosabb piacán. A peren kívüli megegyezés érdekében a Daimlernek további 91,4 millió dollárt kell fizetnie.

A céget a jövőben kötelezni fogják, hogy az FBI ellenőreinek rendszeresen betekintést nyújtsanak a vállalati ügyekbe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam, Irak, Görögország, Törökország, valamint Horvátország és Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetések 1998 és 2008 történtek.

Pénteki sajtóértesülések szerint a korrupciós ügyletek oroszlánrésze Oroszországban Kínában, Vietnamban, Törökországban és egyes afrikai államokban történt, de Magyarország is érintett az ügyben. Teherautók, személygépkocsik, továbbá különböző szállító járművek értékesítésének elősegítése érdekében a Daimler több százmillió dollár kenőpénzt fizetett ki, és egyéb vesztegetési módszereket is alkalmazott.

Így például az orosz kormány képviselőinek több mint 3 millió dollárt fizetett egy csaknem 65 milliós üzlet biztosításáért, a kínai kormány képviselői pedig ugyancsak tekintélyes jutalékokhoz, nagyvonalú ajándékokhoz és külföldi utazásokhoz jutottak. A cég több korábbi vezető beosztású menedzsere közvetlenül részt vett a korrupciós ügyletekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.