Nagyvilág

Békejavaslatot vittek az ENSZ-nek az afgán gerillák

Az egyik szélsőséges csoport küldöttjeivel folytat béketárgyalásokat az ENSZ egyik magas rangú afganisztáni tisztviselője.

Az ENSZ közleménye szerint Staffan de Mistura fogadta a Hizb-i-Islami gerillacsoport képviselőit, akik békejavaslattal érkeztek a tárgyalásokra. Amint arról a Hír24 is beszámolt, korábban már az afgán elnök, Hamid Karzai is tárgyalt a békekötésről a milícia küldöttjeivel. A főleg Afganisztán keleti és északi régióiban aktív Hezb-i-Islami nem szövetséges a tálibokkal, a két szervezet tagjai gyakran egymás ellen is harcolnak.

Ez az első alkalom, hogy a Gulbuddin Hekmatjar hadúr vezette gerillaszervezet magas rangú tisztviselői Kabulba látogatnak, hogy a békekötésről tárgyaljanak. A csoport békefeltételei között többek között az is szerepel, hogy a külföldi csapatok még a Barack Obama által 2011-re kitűzött határidő előtt kivonuljanak a közép-ázsiai országból.

A szélsőségesekkel folytatott tárgyalások részei az afgán elnök által újraválasztása után elindított kormányprogramnak, melynek célja, hogy békét ajánljon azoknak a szélsőségeseknek, akik felhagynak a kormány, illetve a külföldi csapatok elleni küzdelemmel. Az új kezdeményezést az Egyesült Államok is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik