Nagyvilág

Washington csalódott a Google döntése miatt

A washingtoni Fehér Ház csalódottságának adott hangot hétfőn amiatt, hogy a Google bejelentette: leállítja kínai keresőportáljának működését.

“Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Google és a kínai kormány nem tudott megállapodni egymással, ami pedig lehetővé tette volna, hogy a Google folytassa kínai keresőmotorjainak működtetését a google.cn weboldalon. A Google szerint döntése a saját érdekét szolgálja” – jelentette ki Mike Hammer, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, hozzátéve, hogy a Fehér Ház tiszteletben tartja a döntést.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok elkötelezett híve az internet szabadságának, és ellenzi a cenzúrát. Felidézte a Fehér Ház azon korábbi nyilatkozatait az ügyben, amelyek szerint az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok elég szilárdak ahhoz, hogy elviseljék ezt a nézeteltérést.

A pekingi állami információs hivatal internet-irodájának egyik tisztségviselője a Google döntésére reagálva kijelentette, hogy az amerikai szolgáltató “megszegte a kínai piacra való belépésekor tett írásbeli ígéretét” azáltal, hogy megszüntette kínai nyelvű keresőportáljának (google.cn) szűrését. Visszautasította a Google azon vádját, hogy Kína áll a cég internetes oldalai elleni kalóztámadások mögött. “Rendíthetetlenül ellenezzük a kereskedelmi ügyek átpolitizálását, valamint kifejezzük nemtetszésünket és felháborodásunkat a Google indokolatlan vádjai és viselkedése miatt” – jelentette ki a meg nem nevezett tisztségviselő, akit a Hszinhua hírügynökség idézett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik