Nagyvilág

Clinton: jogos az Izraellel szembeni amerikai bírálat

Az amerikai külügyminiszter jogosnak nevezte az Obama-kormány bírálatait a kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervek folytatása miatt.

Az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen fenyegeti a béke elérését célzó erőfeszítéseket és aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében – jelentette ki Hillary Clinton a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán.

Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben jelentette be az izraeli kormány 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Clinton szerint a bejelentés kárt okozott a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások indítását célzó amerikai erőfeszítésnek. Hozzátette, az ügy olyan amerikai-izraeli nézeteltérést tárt fel, amelyeket mások kihasználhatnak. Azt mondta, az új építkezés – történjék akár Kelet-Jeruzsálemben, akár Ciszjordániában – gyengíti a kölcsönös bizalmat.

A külügyminiszter azt mondta: egyeztetések folynak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel arról, hogy milyen lépéseket tehet Izrael a bizalom helyreállítására.

Clinton üdvözölte, hogy Netanjahu támogatja az úgynevezett kétállami megoldást, egyben közölte: az Egyesült Államok nem akarja a saját elképzelését a felekre kényszeríteni. Azt mondta, Jeruzsálem státusa érzékeny kérdés, amelyről Izraelnek és a palesztinoknak a tárgyalóasztalnál kell megegyezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik