Nagyvilág

Balázs Péter: ne engedje el Ukrajnát az EU

Ne engedje el az EU Ukrajnát, ahol az elnökválasztás nyomán oroszbarát kormányzat alakult - mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A magyar diplomácia irányítója az EU-külügyminiszterek tanácskozása után elmondta: fenn kell tartani Ukrajna számára az európai perspektívát, ami egyfelől a gazdasági együttműködést, másfelől a vízumliberalizációt jelentheti. Az új kijevi vezetés – vélekedett – nem kíván olyan mértékben Oroszország felé fordulni, mint például Fehéroroszország, hanem inkább “Kelet és Nyugat között akarja profilírozni magát”.

Magyarország úgy látja, hogy az uniónak ebben a helyzetben fenn kell tartania az európai távlatokat Ukrajna számára.

A vízumliberalizációt illetően külön megjegyezte: Ukrajnának ugyan nagy “migrációs kapacitása” van, de ezt a problémát is meg kell tudni oldani. Ki kell dolgozni azokat a biztosítékokat, amelyek lehetővé teszik a kérdés kezelését.

Balázs Péter azt mondta, hogy egyetértésre talált ezzel a véleményével a többi uniós külügyminiszter részéről. Kiemelte lengyel kollégájának támogató állásfoglalását.

A magyar külügyminiszter hozzátette: a tanácskozáson ugyancsak az európai perspektíva felmutatásának szükségességét hangoztatta Moldova vonatkozásában, ahol Európa-barát vezetés alakult. Moldovának maximális támogatást kell nyújtani, mind a gazdasági együttműködés, mind a vízumliberalizáció tekintetében – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik