Nagyvilág

Átfogó sztrájk lesz Franciaországban

Több szektorban is sztrájkolnak kedden Franciaországban a kormány szociális és gazdasági politikája ellen.

A regionális választásokon a kormánypártra mért súlyos vereség másnapján a franciák az utcán is kifejezik elégedetlenségüket: a magánszektor és az állami szféra tucatnyi ágazatában elsősorban a tervezett nyugdíjreform és a folytatódó leépítések ellen tiltakoznak.

Fennakadásokra kell számítani a tömegközlekedésben: eddig 45 városban jelezték a dolgozók csatlakozásukat a munkabeszüntetéshez. A vasúti közlekedésben hétfőn este 8 órakor kezdődik a sztrájk, amely a vonatok 30-40 százalékát érintheti, s az Állami Vasúttársaság (SNCF) közleménye szerint a teljes közlekedés csak szerda reggel 8 órára fog helyreállni. A munkabeszüntetés ugyanakkor nem vonatkozik a nemzetközi szuper-expresszekre (Eurostar, Thalys), amelyek várhatóan menetrend szerint közlekednek.

Párizsban a tömegközlekedési vállalat (RATP) kisebb fennakadásokat jelez előre: a metrók kétharmada fog közlekedni, de a busz- és a villamosjáratokkal nem lesznek gondok.

A pedagógusszervezetek szerint az általános iskolai tanárok 52 százaléka nem tartja meg kedden az óráit, s a bölcsődék egy része sem nyit ki.

A munkabeszüntetések mellett 126 városban lehet tüntetésekre számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik