Külföld

Nem döntenek Görögországról az EU-csúcson

admin
admin

2010. 03. 21. 11:07

Angela Merkel német kancellár szerint a március 25-26-i EU-csúcs napirendjén nem születik döntés Görögország uniós megsegítéséről.

A Deutschlandfunk rádióadón, “A hét nyilatkozata” című műsorban Angela Merkel hangsúlyozta: a segítség kérdése csütörtökön nem szerepel a csúcs napirendjén.

A német kancellár, mint mondta, azért figyelmeztet, hogy a csúccsal kapcsolatos hamis várakozások ne keltsenek nyugtalanságot a piacon.

Mint rámutatott, Görögország nem fizetésképtelen, ezért a segítség kérdése nem az, amelyről tárgyalni kellene. Hangsúlyozta, hogy a görög kormányfő többször biztosította őt is, hogy Athén nem pénzkéréssel fordul az EU-hoz.

Angela Merkel szerint az euró számára a legjobb megoldás, ha Görögország egyedül oldja meg problémáját, az európai állam- és kormányfők támogatásával.

Barroso nemrég felszólította az uniós államokat, hogy sürgősen állapodjanak meg egy szükségtervben Görögország számára.

Az euróövezeti államok megosztottak a kérdésben, annak ellenére, hogy közeledik a március 25-26-i uniós csúcs, ahol dönteni kellene a tényleges támogatásról. Görögország már kilátásba helyezte, hogy az IMF-hez fordul, ha nem születik határozott döntés.

A Nemzetközi Valutaalap még soha nem segített ki euróövezeti országot, ez, általános vélekedés szerint, óriási presztízsveszteség lenne az eurózónának.

A nagy euróövezeti tagok közül Németország hivatalosan is kinyilvánította nyitottságát az IMF-féle megoldásra. A nagy ellenlábas franciák szerint viszont ez egyértelműen az euró kudarca lenne. Az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia viszont most is a kívülmaradás politikáját követi: úgy véli, hogy ez “elsősorban euróövezeti kérdés”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.