Nagyvilág

Ma van az antirasszista világnap

Ma van az antirasszista világnapként is nevezett faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, amelynek megtartását az ENSZ-közgyűlés 1966-ban határozta el. A világnap arra a véres rendőrsortűzre emlékezik, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 69 békés tüntetővel végzett.

A világnap a világszerte erősödő és egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célzó folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet.

A határozat szerint a rasszizmus, az idegengyűlölet, mindenfajta olyan diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, s ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene.

Március 21-én, a rasszizmus elleni világnapon szerte a világon megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.

A világnap alkalmából pénteken adták át az Országházban a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjakat.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman közleményében aláhúzta: március 21. arra figyelmeztet: “mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján”, és az országgyűlési biztos abban bízik, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, “akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat”.

Vasárnap a fővárosi Gödör Klubban beszédekkel és zenével emlékeznek a világnapra, és tiltakoznak a faji megkülönböztetés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik