Nagyvilág

Keveset hozott a dárfúri donorkonferencia

A Dárfúr megsegítésére tartott nemzetközi donorkonferencián vasárnap Kairóban a tervezett kétmilliárd dollárnak kevesebb mint felét ajánlották fel a résztvevők.

Az egynapos konferenciát az 57 államot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezete hívta egybe, s azon képviseltette magát az Egyesült Államok, számos európai ország, az ENSZ és több segélyszervezet.

A házigazda Egyiptom képviselője hangsúlyozta, hogy a konferencia rávilágított a dárfúri béke megteremtésének fontosságára. A 850 millió dolláros pénzbeli felajánlás mellett számos ország ezen fölül is ígért – egyelőre nem konkretizált segítséget.

Az Egyesült Államok, Norvégia, Nagy-Britannia és Kanada nem voltak hajlandóak pénzbeli támogatást nyújtani. Arra hivatkoztak, hogy a régió nem nyújt kellő biztonságot a különféle projektek kivitelezésére. Az Európai Unió egyébként 95 millió dollárt ajánlott fel.

A szudáni küldöttség mindazonáltal nem távozott csalódottan. Szóvivőjük szerint “fontosabb, hogy a nemzetközi közösség támogatja a szudáni kormányt a dárfúri béke megteremtése érdekében”.

A legnagyobb összeget Brazília, az Iszlám Fejlesztési Bank, Törökország és Katar ajánlotta fel a tanácskozáson.

Az ENSZ szerint a felkelők és a szudáni kormány által támogatott fegyveresek közötti harc, amely 2003-ban eszkalálódott, eddig mintegy 300 ezer ember halálát okozta. A földönfutóvá lett dárfúriak száma két- és hárommillió között van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik