Nagyvilág

Dühöngő tömeg a washingtoni Képviselőház előtt

Rendkívül feszült légkörben kezdődött meg vasárnap az amerikai Kongresszus Képviselőházában a végső vita és szavazás Barack Obama történelminek tartott egészségbiztosítási reformjáról.

A törvényjavaslatról azt mondta John Boehner, az egyik befolyásos republikánus képviselő, hogy az “tönkreteszi Amerikát, és elhozza a végítéletet”.

Egy másik republikánus, Louie Gohmert azt mondta a törvényjavaslat kapcsán, hogy “démonok foglalták el a Kongresszust, és aki mellette szavaz, annak kellene először meginnia a levét”. A washingtoni Képviselőház előtt közben több százan tüntettek a reform ellen. Az egyik táblán azt lehetett olvasni, hogy “Obama szocialista, és korruptak, akik támogatják a tervét”.

“A 60-as évekre emlékeztet engem ez a helyzet, amikor rengeteg gyűlölet és düh tört a felszínre”- mondta a Demokrata párti, afro-amerikai képviselő John Lewis, aki szerint a tüntetők közül többen sértegették őt és a törvényjavaslat más támogatóit, amikor mentek a Képviselőházba. Lewis szerint néhányan a tüntetők közül “niggernek” nevezték.

A vasárnapi képviselőházi szavazás egyik tétje, hogy több tízmillió, eddig egészségbiztosítás nélküli ember az állam révén komoly egészségügyi ellátáshoz jut-e. Becslések szerint 47-50 millió embernek nincs jelenleg egészségbiztosítása, mivel nem tudja fizetni a magánbiztosítást. A sokat vitatott, sőt kemény ellenezői által szocialistának nevezett egészségbiztosítási reformcsomag Obama egyik legfontosabb célja volt, amióta megpályázta az elnökjelöltséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik