Nagyvilág

Új katonák özönlenek Afganisztánba

Az amerikai hadvezetés azt tervezi, hogy 2500 katonát küld erősítésként Afganisztán északi részébe, a tálibok elleni küzdelem fokozására.

Afganisztán északi része – ahol a magyar tartományi újjáépítési csoport is működik – hosszú ideig nyugodt körzetnek számított, de a nemzetközi erők ellen küzdő tálibok az utóbbi hónapokban itt is fokozták akcióikat.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint az újonnan érkezők ezekhez a csapatokhoz csatlakoznak majd.

Rájuk azért is lehet szükség, mert Bruno Kasdorf tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) legmagasabb rangú német parancsnoka a héten bejelentette: az ISAF tálibellenes hadműveletre készül a következő hónapokban az északi Kunduz tartományban, nagyrészt német katonák részvételével.

Azt is hozzátette, hogy a tervezett kunduzi művelet nem lesz olyan nagy kiterjedésű, mint a déli Hilmend tartományban kezdett “Mustarak” (Együtt) fedőnevű offenzíva, de ahhoz hasonló, afgán irányítású akcióban gondolkodnak.

Németország 4300 katonát állomásoztat Afganisztánban, s ezzel az ISAF harmadik legnagyobb kontingensét adja az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik