Nagyvilág

Rómában több százezren tüntettek Berlusconi mellett

Rómában több százezren tüntettek szombat délután Silvio Berlusconi miniszterelnök mellett az egy hét múlva következő regionális választásokra készülődve.

Az olasz zászlót és Berlusconi pártjának zászlaját lengető tömeg a Circus Maximustól indult, és a menet a Lateráni Szent János bazilikánál lévő nagy téren ért véget, ahol többen is felszólaltak. A kormányfő kijelentette: “ha a (baloldali) ellenzék győz, akkor Olaszország kevésbé szabad ország lesz”.

A nagyszabású mozgósítást politológusok azzal magyarázzák, hogy a Szabadság Népe pártra baklövések és botrányok árnyéka vetült az utóbbi időben, és emiatt a jobboldali választók tanácstalanná váltak, s hátat fordíthatnak az urnáknak. A megmozdulást eredetileg azért tervezték, hogy kimutassák vele a párt támogatottságát, miután kizárták a római tartományi választásból, mert lekéste a nyilvántartásba vétel határidejét. Még fontosabbá vált, miután az ügyészség újabb vádat emelt Berlusconi ellen, aki a gyanú szerint megpróbált nyomást gyakorolni az állami televízióra, a RAI-ra, hogy vegye ki a műsorból az őt bíráló showműsorokat.

“Az ellenzék nincs abban a helyzetben, hogy kormányozzon, de a baloldali bírákkal arra törekszik, hogy őt ellehetetlenítse” – hangoztatta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik