Nagyvilág

Vallott a mumbai merénylők amerikai segítője

Bűnösnek vallotta magát csütörtökön egy 49 éves chicagói férfi, akit azzal vádoltak az amerikai hatóságok, hogy segítséget nyújtott a 2008-as mumbaii terrortámadásokhoz.

A peren kívüli megegyezés értelmében a férfit nem fogják halálra ítélni, vagy kiadni Indiának, Pakisztánnak vagy Dániának, cserébe teljesen együtt kell működnie az amerikai hatóságokkal. Azt még nem határozták meg, hogy mikor dönt a bíróság a férfire kiszabott büntetés mértékéről.

A 49 éves David Headley egy chicagói szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott tucatnyi, terrorizmussal kapcsolatos vádpontban. Headly most már értékes hírszerzési információkkal látja el az amerikai hatóságokat – közölte Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

A pakisztáni apától, és egy amerikai anyától származó Headlyt azzal vádolták, hogy a Laskar-e-Tajba nevű, betiltott pakisztáni csoportnak végzett felderítési munkákat Mumbaiban. A férfi öt alkalommal járt az indiai városban, ahol videofelvételeket készített a 2008-as terrortámadás célpontjairól. Még hajókirándulásokat is tett a város körül, hogy megfelelő partraszállási helyet találjon a támadást végrehajtó fegyvereseknek. Headly elismerte azt is, hogy támadást tervezett a nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrákat először megjelentető dán újság ellen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik