Nagyvilág

Özönvíz sújtja Haitit

Az özönvízszerű eső szétáztatta a földrengés miatt hajléktalanná vált emberek sátortáborait Haitin.

Az egész éjjel tartó felhőszakadás miatt patakokban ömlött a víz a lejtőkön azon a régi golfpályán, amit 45 ezer ember használ átmeneti menedékként Haitin. A január 12-i, pusztító erejű földrengés óta ez volt az egyik leghevesebb eső.

Az emberek pánikba estek, de halálesetet nem jelentettek a táborból, amelynek kék, narancs- és ezüstszínű ponyvákból felhúzott sátrai labirintusnak látszanak.

A helyzet mentése érdekében, amikor kisütött a nap, az emberek botokkal és csupasz kézzel ástak vízelvezető árkokat sátraik és bódéik köré. Néhány mérfölddel távolabb, Cité Soleil külvárosában egy hasonló táborban pedig pocsolya és sár borította el a sátrakat. Az ott lakók a vízben térdig gázolva gyűjtötték és mentették holmijukat.

A hatóságok jól tudják, hogy a földrengés miatt hajléktalanná vált 1,3 millió ember közül soknak új szállást kell szerezniük még az esős évszak beállta, tehát április eleje előtt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a golfpályán felállított táborban tett látogatásán úgy fogalmazott, hogy az emberek nagyon nagy veszélynek vannak kitéve. Két hónapnyi kutatás és a földtulajdonosokkal folytatott viták után a kormány még mindig nem nyitott meg egyet sem az öt ígért helyszín közül, pedig azok megfelelőbbek lennének mind az utórengések, mind az esőzések következményeinek kivédésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik