Külföld

Nem lesz szlovák hazafiassági törvény

admin
admin

2010. 03. 19. 17:15

Nem írja alá a hazafiassági törvényt a szlovák államfő, amely kötelezővé tenné az iskolai himnuszhallgatást is. Ivan Gašparovič ezért a jogszabályt visszautalja a parlamentnek, amely a júniusi választásokig akár másodszor is szavazhat róla.

A törvény előírta volna, hogy az iskolákban a himnusz meghallgatásával kezdődjön a tanítási hét, akárcsak a kormány, a parlament, az önkormányzatok és a falugyűlések kezdetén. Minden egyes tantermet fel kellett volna díszíteni az állami jelképekkel, sőt az alkotmány bevezető szakaszának a szövegét is ki kellett volna függeszteni.

Slotáék a törvénnyel az államigazgatásban dolgozókat külön hazafiassági esküre kötelezték volna. Eredetileg ezt várták volna el a 15 évesektől is, amikor átveszik a személyazonossági igazolványukat. Utóbbi elképzelésükről azért tettek le, hogy a javaslat könnyebben szerezzen többséget.

Az elnököt néhány nappal a döntés előtt Robert Fico kormányfő is arra kérte, hogy ne írja alá a jogszabályt; Gašparovič mégis visszautasította azokat a vádakat és sajtóbeli értelmezéseket, hogy Fico nyomására döntött.

Szerinte az egyébként tartalmilag megfelelő jogszabály április elsejétől végrehajthatatlan, ezért az első naptól kezdve megsértenék, így nem érdemes beiktatni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.