Külföld

Caplovic szerint Sólyom nyelvi gettót akar

admin
admin

2010. 03. 19. 11:02

A szlovák kormányfő helyettese szerint Sólyom László követeléseinek megvalósítása, hogy a kisebbségi magyarok idegen nyelvként tanulják a többségi nyelvet, a magyarok még nagyobb elszigeteltségéhez és magyar "nyelvi gettó" kialakításához vezetne.

“Ez egy újabb hallatlan beavatkozás országunk (Szlovákia) belügyeibe, újabb támadás, amely ellentétes a Szlovákia és Magyarország között 1995-ben aláírt jószomszédi szerződéssel. És ne feledjük, hogy ellentétes a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával is” – írja Dusan Caplovic abban a cikkében, amely a Pravda című szlovák politikai napilapban jelent meg pénteken.

Caplovic szerint Sólyom követelése a szlovákok számára azért is veszélyes, mert annak célja “egynyelvű magyar tömb” kialakítása az Európai Unión belül. Úgy véli: a magyarok számára az az elképzelés, miszerint az EU nem az államok, hanem a kulturális nemzetek közössége, “kitűnő alkalom a magyar közösség megálmodott egyesítésére” a Kárpát-medencében.

“Az ilyen gondolkodás azonban retrográd, revizionista és visszatérés a Trianon előtti időszakba” – húzza alá a szlovákiai kisebbségek ügyeivel foglalkozó kormányfőhelyettes. Hozzáteszi: a szlovák kormány ezért ezt a célt és a gondolkodásmódot egyértelműen elítélte.

Caplovic azt állítja, szükség van a kisebbségi magyar iskolákban a szlovák nyelvoktatás színvonalának emelésére. Szerinte mérlegelni kell egyebek között azt is, hogy valamelyik szaktantárgyat szlovákul tanítsák a magyar iskolákban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.