Nagyvilág

309 millió lehet az Egyesült Államok népessége

Várhatóan 309 millió lesz idén az Egyesült Államok népessége - idézett szakértőket a USA Today című napilap azzal kapcsolatban, hogy elkezdődött a tíz évenként esedékes népszámlálás.

A hónapokig tartó művelethez – amelynek során az országban élő minden személyt nyilvántartásba vesznek – 360 millió kérdőívet nyomtattak ki, amelyet már elkezdtek postázni a háztartásokba. Ezen a héten már 100 millió kérdőív a postaládákba kerül; a népszámlálási hivatal levélben, vagy megbízottai útján személyesen első körben 134 millió családdal veszi fel a kapcsolatot.

A népszámlálás eredményének fontos politikai következményei vannak; az új adatok alapján állapítják meg a washingtoni képviselőház mandátumainak szövetségi államok szerinti összetételét, jelölik ki számos politikai választási körzet határait, továbbá határozzák meg, hogy mekkora összeget kapnak a helyi és állami kormányzatok a 435 milliárd dolláros szövetségi támogatásból. A népszámlálási adatok alapján dönt a kormány arról is, hol kell újabb iskolákat és kórházakat építeni, és ezek az adatok segítenek a természeti katasztrófák áldozatainak összesítésében.

Az Egyesült Államokban először 1790-ben végeztek népszámlálást, akkor 3,9 milliós volt a népesség; az idei a 23. népszámlálás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik