Nagyvilág

Német katonák mennek a tálibok ellen

Tálibellenes hadműveletre készülnek az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) a következő hónapokban az északi Kunduz tartományban, nagyrészt német katonák részvételével - közölte Bruno Kasdorf német tábornok, az ISAF legmagasabb rangú német parancsnoka.

“Idén Kunduz tartományra fogunk koncentrálni, s reméljük, hogy végre jelentősen javítani tudunk a helyzeten” – mondta Kasdorf Kabulban a dpa hírügynökségnek adott interjúban. Elmondta, hogy a tervezett kunduzi művelet nem lesz olyan nagy kiterjedésű, mint a jelenleg a déli Hilmend tartományban zajló “Mustarak” (Együtt) fedőnevű offenzíva, de ahhoz hasonló, afgán irányítású akcióban gondolkodnak.

Kunduz tartományban az utóbbi években drámaian romlott a közbiztonsági helyzet. Az Egyesült Államok hamarosan 4500 katonát vezényel a térségbe német parancsnokság alá. Kasdorf az interjúban arra panaszkodott, hogy Németországban nem ismerik el eléggé a német katonák afganisztáni teljesítményét. “Katonáink lelkiismeretesen teljesítenek szolgálatot, és ezért dicséretet érdemelnének. Ha a hazájukban ezt nem kapják meg, érthető a katonák körében időnként megjelenő frusztráció” – vélekedett a tábornok.

Az ISAF-parancsnok arról is beszélt, hogy a NATO-nak muszáj sikerrel járnia Afganisztánban, mert ellenkező esetben ismét polgárháború törhet ki az országban, és a tálibok akár ismét hatalomra juthatnak. A tábornok szerint a hilmendi “Mustarak” offenzíva pozitív eredményeket mutat, és remélhetőleg még idén fordulat állhat be az afganisztáni helyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik