Nagyvilág

Újabb zaklatási ügyek Ausztriában

Nyolcan jelentették be, hogy molesztálták a bécsi fiúkórusban.

A neves énekkar szerint a nyolc 40 és 50 év közötti felnőtt azt állítja, hogy a kórus tagjaként zaklatás áldozata volt. Az eseteket külön a molesztálási ügyek feltárására létrehozott bizalmas telefonvonalon jelentették be az énekkar egykori tagjai. Osztrák sajtóértesülések szerint a bejelentők közül legalább kettőt szexuálisan zaklattak, a többiek valószínűleg lelki vagy fizikai molesztálás áldozatai voltak. A kórus weboldalán közölte, hogy minden bejelentést komolyan kivizsgál. A világhírű énekkar nem tartozik az osztrák katolikus egyházhoz.

A kórus szexuális zaklatási ügyeit a múlt héten hozta nyilvánosságra a Der Standard című osztrák lap. Az újság által idézett egyik esetben a fiúkórus tagjait arra kényszerítették felügyelőik, hogy előttük mossák meg intim testrészeiket, egy másik esetben pedig arról számolt be a kórus egyik volt tagja, hogy az énekkar vezetője egy órán át a combját fogdosta. A cikkből emellett az is kiderült, hogy a fiúkórus egyik idősebb tagja orális szexre kényszerítette fiatalabb társát.

A zaklatásokra aközben derült fény, hogy az osztrák katolikus egyházban több molesztálási ügy is napvilágot látott. Egy osztrák bencés kolostor vezetője ugyanis azért mondott le pozíciójáról, mert bevallotta, hogy évtizedekkel előtt szexuálisan kihasznált egy gyereket. A Vatikánra nagy nyomás nehezedett az elmúlt hetekben amiatt, mert szerte Európában több száz zaklatási eset került nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik