Nagyvilág

Ötmillió dollárt keresett a New York Times vezetője

Janet Robinsonnak, a The New York Times Co. amerikai médiavállalat vezetőjének tavaly több millió dolláros jövedelme volt, miközben a cég egyik vezető kiadványa, a The New York Times napilap száz szerkesztőségi hely megszüntetését és költségcsökkentéseket jelentett be.

Szerdai sajtójelentések szerint Janet Robinson 2009-ben 4,9 millió dollárt kapott munkájáért. A cég vezérigazgatójaként nemcsak a vezető New York-i újság működését ellenőrzi, hanem ő felel a vállalatcsoporthoz tartozó The Boston Globe és az International Herald Tribune lapért, valamint egyéb regionális újságokért.

A 60 éves Robinson fizetése tavaly ugyan 4 százalékkal 962 ezer dollárra apadt (ez havi 15,5 millió forintnak felel meg), de 2,3 millió dollár jutalmat vett fel, a 2008-as összeg négyszeresét. Jövedelmében 1,6 millió dollár értékű részvényopció is szerepelt.

Az Egyesült Államok legtekintélyesebb napilapjai közé tartozó The New York Times tavaly bejelentette, hogy megszüntet száz helyet szerkesztőségében, ez 8 százalékos leépítést jelentett. A lap 2008-ban hasonló takarékossági intézkedést hajtott végre. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hány újságírót bocsátottak el.

A reklámbevételek évek óta tartó egyenletes apadása miatt szinte minden amerikai lap drasztikus megszorító intézkedésekre kényszerül. A The New York Times az idén bejelentette, hogy valamilyen formában fizetőssé fogja tenni az újság on-line tartalmát. Tavaly csökkentették a szabadúszó újságírók keretét, és az alkalmazottak fizetései körülbelül 5 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik