Nagyvilág

Mindenét eladja a görög kormány

Szinte valamennyi mozdítható értéket, repülőgépeket, kaszinókat, olajfinomítót és a szerencsejáték-szervező monopolvállalat állami tulajdonrészét is eladná a súlyos adósságválsággal küzdő görög kormány a The Wall Street Journal (WJS) szerdai jelentése szerint.

Az amerikai gazdasági lap arról számolt be , hogy az athéni pénzügyminisztérium 2,5 milliárd eurót, a hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő összeget kíván szerezni az idén az állami tulajdon leépítésével.

Az évi 250 milliárd eurós GDP-t meghaladó államadóssághoz képest ez nem nagy tétel, de jelezné a pénzpiacoknak, hogy Athén elszántan törekszik az államháztartási egyensúly helyreállítására – írta a WSJ. A lap szerint a görög kormány megválna egyebek között az Olympic Airlines privatizációja után az államra maradt Airbus repülőktől, és csökkentené, vagy teljes egészében eladná az OPAP SA fogadásszervező részvénytársaságban birtokolt 34 százalékos tulajdonrészt.

“A privatizáció kitűnő ötlet, és ha még az Akropoliszt is hozzácsapják, akkor talán teljesülhet is a bevételi terv, de a jelenlegi piaci helyzetben igen nyomott árakon kelne el minden, hiszen nemcsak Görögország van recesszióban, hanem az egész világ” – értékelte a minisztériumi elképzelést Konsztantin Mihalosz, az athéni kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik