Nagyvilág

Felvonuló nőket vittek el

Szemtanúk szerint a kubai rendőrség némi erőt alkalmazva vetett véget szerdán egy csoport asszony tüntető felvonulásának, amellyel arra akartak emlékeztetni, hogy hét éve ezekben a napokban ellenzékiek tömegét tartóztatták le a kommunista hatóságok.

A jelentés szerint a politikai foglyok családtagjaiból alakult, és évek óta békés, de tiltakozó jellegű “sétákat” szervező csoport mintegy harminc tagját rendőrnők autóbuszokba tuszkolták, és eltávolították az utcákról, hiába próbáltak meg ellenállni. A rendszer jelen lévő hívei kifütyülték, lehurrogták a nőket, akiket a meneteik alkalmából felvett ruhájuk színéről általában “Asszonyok fehérben” néven emlegetnek.

A kubai ellenzékiek hétfőtől egyhetes tiltakozó megemlékezést hirdettek a 2003-as “fekete tavaszra”, amikor 75 társukat tartóztatták le, és ítélték hosszú börtönbüntetésre. Közülük 53-an még mindig rács mögött vannak. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet az évforduló alkalmából felszólította a kubai hatóságokat, hogy engedjék szabadon a jogellenesen letartóztatottakat.

A leszámolás évfordulója különösen feszült légkörben érkezett el az idén, mert február 23-án, két és fél hónapos éhségsztrájk következtében életét vesztette Orlando Zapata kubai politikai fogoly. A szerdai menetet az ő felesége, Reina Luisa vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik