Nagyvilág

Dalos György kapta a lipcsei könyvvásár fődíját

A Németországban élő magyar írót az európai népek közötti megértés díjával jutalmazták.

Az elismerést a könyvvásárt megnyitó hivatalos ünnepi rendezvényen adták át szerda este a lipcsei koncertteremben, a Gewandhausban.

A 15 ezer euróval járó kitüntetést odaítélő zsűri indoklása szerint Dalos György a díjat eddigi munkásságának elismeréseként, illetve Németországban tavaly megjelent, Felgördül a függöny – A kelet-európai diktatúrák bukása (Der Vorhang geht auf – Das Ende der Diktaturen in Osteuropa) című könyvéért kapta.

A kitüntetést a Német Könyvkiadók Egyesülete, Lipcse városa, illetve a könyvvásár, továbbá Szászország tartomány kormánya együttesen adományozta a Németországban élő magyar írónak.

A frankfurti könyvvásár nemzetközi békedíjával felérő lipcsei elismerés korábbi kitüntetettjei között volt Kertész Imre és Nádas Péter is.

Az európai népek közötti megértést elősegítő erőfeszítéseit elismerő kitüntetést, illetve a magyar írók sorozatos németországi elismerését Dalos György az MTI-nek adott nyilatkozatában a magyar irodalom kiemelkedő színvonalával, illetve a magyar írók teljesítményével indokolta.

“A magyar irodalom jó irodalom” – fogalmazott, s itt nem csupán Kertészre, Esterházyra és Nádasra utalt, hanem azokra a fiatal szerzőkre is, akik szintén megvetették lábukat a német könyvpiacon. Külön kiemelte Dragomán Györgyöt és az eleve németül író Mora Teréziát, aki az idén az Adalbert von Chamisso-díjat, a németül író külföldieknek járó legnagyobb elismerést kapta meg. Dragomán Fehér királya Németországon keresztül jutott el az európai könyvpiacokra – emlékeztetett az író, aki a magyar irodalom németországi népszerűsítését mindig is az egyik legfontosabb feladatának tekintette.

Az európai megértés díja az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetés. 1994 óta olyan személyiségeknek ítélik oda, akik irodalmi munkásságukkal hozzájárultak az európai népek közötti megértéshez, különös tekintettel a közép- és kelet-európai népekre.

Az 1943-ban született Dalos György 15 éve él Németországban. Első verseskötete 1964-meg jelent meg, 1968-ig az MSZMP tagja volt, akkor államellenes összeesküvésért letartóztatták és eltiltották a publikálástól. Az 1970-es években csatlakozott a magyar ellenzékhez. A 80-as évek második felében német ösztöndíjas volt, majd Bécsben dolgozott magyar lapok tudósítójaként. 1995 és 1999 között a berlini magyar kulturális intézetet vezette, azóta is Berlinben él és dolgozik. Németországban több mint 20 – köztük több német nyelven írt – könyve jelent meg. Magyarországon 15 kötetét adták ki, köztük a Vendég a jövőből, A körülmetélés és a Világ proletárjai bocsássatok meg című regényeket.

Dalos György munkásságát szerdán részletes írásban méltatta a Süddeutsche Zeitung, valamint a berlini Der Tagesspiegel is.

A vasárnapig tartó lipcsei könyvvásár Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje, amelyen csaknem 40 ország – köztük Magyarország – több mint 2000 kiadója vesz részt. Mindez rekordnak számít a vásár több évtizedes történetében, s egyben megerősíti, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik.

Míg a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására, addig a lipcsei egy hatalmas olvasói közönséget befogadó, nagyon sok kulturális programmal rendelkező fesztivál. Több mint 1500 programot tartanak a vásár mottójával: “Lipcse olvas”.

A hagyományos tavaszköszöntő vásárra, amelynek fő vendégei Herta Müller és Günter Grass Nobel-díjas német írók, a szervezők mintegy 1500 szerzőt és jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik