Nagyvilág

Összecsapások Kelet-Jeruzsálemben

Több száz palesztin összecsapott izraeli rendőrökkel kedd reggel Kelet-Jeruzsálem különböző negyedeiben - közölték szemtanúk.

Ezt megelőzően jelentette be Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő, hogy jelentősen megerősítették keddre virradóan Jeruzsálem keleti részén az izraeli rendőrség készültségét, mert a városrészben tömeges palesztin megmozdulás van kialakulóban. Mint mondta akkor, a palesztinok köveket dobálnak és gumiabroncsokat gyújtanak fel.

A Gázai övezet ellenőrző Hamász radikális palesztin mozgalom keddre a városrészbe meghirdette a “gyűlölet napját”, mert előző nap ott megnyitottak egy újjáépített zsinagógát, amelyet 1948-ban arabok felrobbantottak.

A nemzetközi közösség részéről ésszerűtlen elvárni Izraeltől, hogy fagyassza be a lakásépítést Kelet-Jeruzsálemben – jelentette ki Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kedden a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Az 1600 lakás felépítésére vonatkozó újabb kelet-jeruzsálemi terv az izraeli média szerint olyan súlyos válságba sodorta az amerikai-izraeli viszonyt, amelyre 35 éve nem volt példa. Washington ragaszkodik a terv leállításához – vélik tudni.

Liberman éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, felépítik a lakásokat a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik