Nagyvilág

Elégtelent kap London az EU-tól

Elégtelennek fogja minősíteni az EU a hatalmas brit államháztartási hány csökkentésére tervezett kormányzati erőfeszítéseket egy jelentéstervezet szerint, amely kiszivárgott a brit sajtóhoz.

A keddi brit lapok és a BBC által idézett, e héten esedékes brüsszeli intés szerint a brit kormány költségvetési stratégiája “nem eléggé ambiciózus, és jelentősen meg kell erősíteni”. A brüsszeli bizottság szerint a jelenleg tervezetthez képest további költségvetési megszorító intézkedések szükségesek ahhoz, hogy hiteles időkereten belül fenntartható állapotba lehessen hozni a brit közfinanszírozást.

A csillagászati összegű gazdaságösztönző és banki tőkepótló intézkedések nyomán a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási deficit a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben, független londoni elemzők prognózisai szerint azonban a valós hiány közelebb lesz a 14 százalékhoz. Ez példátlan deficit lenne a modernkori brit gazdaságtörténetben.

A hiány ráadásul a hivatalos prognózis szerint is csak nagyon lassan csökken. A jelenleg érvényes költségvetési előrejelzés a következő pénzügyi évre 11,9 százalékos, 2011-2012-re 9,1 százalékos, 2012-2013-ra 7,2 százalékos, 2013-2014-re 5,5 százalékos deficitet valószínűsít.

A Standard & Poor’s hitelminősítő az idei brit pénzügyi év költségvetésének bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – lehető legjobb, “AAA” szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint súlyos, hozzávetőleg 100 milliárd fontos (30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.

A CEBR szerint ha a tavasszal esedékes választások után az ellenzéki Konzervatív Párt alakíthat kormányt, akkor a cég által szükségesnek tartott 100 milliárd fontos kiigazításon belül várhatóan 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárd fontot költségvetési kiadáscsökkentéssel teremt elő az új kabinet. Adóemelést a jelenlegi Labour-kormány is tervez: a jelenleg érvényes 20 és 40 százalékos személyi jövedelemadó-adókulcsok mellé új, 50 százalékos kulcsot is meghonosítanak az évi 150 ezer fontnál (45 millió forintnál) nagyobb jövedelmekre az idén áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől.

A Konzervatív Párt már jelezte, hogy érvényben tartja az 50 százalékos felső jövedelemadó-kulcsot, ha a tavaszi választásokon kormányra kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik