Nagyvilág

Mentőakció áldozatokkal

Tizennégy orosz lékhorgászt sikerült kimenteni vasárnap reggel egy sodródó jégtábláról az Ohotszki-tengeren. Társaik után folytatódik a kutatás. Mentés közben fölborult egy mótorcsónak, négy ember életét vesztette.

A fölborult csónakban a minisztérium egyik vízi mentője, három önkéntes segítő és három kimentett horgász ült. A csónak eltűnését csak reggel észlelték, s akkor keresésére indultak. Két kilométerre a parttól meg is találták, de csak két ember élte túl a balesetet a hat közül: a vízi mentők munkatársa megfelelő védőöltözetének köszönhetően még orvosi segítségre sem szorult. A másik életben maradt személy, egy horgász, a kezén és a kábán másodfokú fagyási sérüléseket szenvedett.

A hírek szerint 16 horgász került szombaton bajba, mert a figyelmeztetés ellenére a veszélyes, töredezett parti jégre merészkedett, s egy jégtáblán négy kilométernyire sodródott a parttól.

A horgászok keresését nehezítette a viharos erejű szél, a háborgó tenger és a sűrű hóesés. A rossz idő miatt helikoptereket sem tudtak bevetni, a horgászokat végül motorcsónakokkal hozták partra. Vasárnap sötétedéskor – közép-európai idő szerint délelőtt – felfüggesztették a holttestek keresését.

A lékhorgászat Oroszországban rendkívül népszerű, tavasszal minden évben van példa hasonló balesetre. Ennek ellenére a hatóság közlése szerint most történt meg először, hogy valaki életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik