Nagyvilág

Az EU kész keményebb szankciókra Irán ellen

Az Európai Unió szükség esetén ENSZ-határozat nélkül is kész keményebb szankciókat elrendelni Irán ellen - közölte vasárnap a francia és a finn külügyminiszter.

Bernard Kouchner az uniós tárcavezetőknek a finnországi Saariselkában tartott kétnapos tanácskozásán úgy vélekedett, hogy “talán júniusig” egyetértés jöhet létre a Biztonsági Tanácsban újabb Irán-ellenes szankciókról. Párizs eredetileg azt akarta elérni, hogy már februárban – francia BT-elnökség alatt – elkészüljön az a keményebb szankciókat tartalmazó határozattervezet, amelyet a testület elé terjeszthetnek jóváhagyás végett.

Egyelőre azonban úgy látszik, hogy az öt állandó BT-tag közül Kína és Oroszország támogatása “meglehetősen bizonytalan” – tette hozzá a francia diplomácia irányítója.

Ha Washington, London, Párizs és Berlin – az Irán-ellenes szankciók legfőbb szorgalmazói – nem tudják megszerezni a szükséges támogatást a Biztonsági Tanácsban, akkor az Európai Unió felsorakozhat az Egyesült Államok mögött, újabb Irán-ellenes büntető intézkedéseket rendelve el. Erre utalt a lappföldi városban a finn külügyminiszter.

Alexander Stubb arról beszélt, hogy már “elégséges konszenzus” alakult ki az EU-n belül egyoldalú szankciók elfogadásáról. Ez a kérdés szerepelni fog az uniós külügyminiszterek március 22-én esedékes újabb találkozóján. A szankciók konkrét mibenlétéról azonban nem kívánt nyilatkozni.

A nyugati államok azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomprogramja leple alatt titokban nukleáris fegyver előállításán fáradozik. Teherán váltig tagadja ezt, azt állítva, hogy a program kizárólag energiatermelési célokat szolgál. Ugyanakkor az iráni kormány a múltban többször is megnehezítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek bejutását nukleáris létesítményeibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik