Nagyvilág

A pápa szabad kezet adott a német püspököknek

XVI. Benedek pápa szabad kezet adott a német püspököknek a németországi katolikus iskolákban történt szexuális visszaélések feltárására - emelték ki a szombati berlini újságok, beszámolva a katolikus egyházfő és a német püspöki konferencia vezetőjének előző napi találkozójáról.

A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor címoldalon tudósított arról, hogy súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor a mai pápa még csak a főegyházmegye vezetője volt.

Szombati berlini értesülések szerint a Szentszék cáfolta, hogy a későbbi XVI. Benedek München és Freising érsekeként tudott volna arról, hogy egy szexuális bűncselekményekkel vádolt papot alkalmaztak az érsekségben.

A német hírközlő eszközök részletesen ismertették Federico Lombardi vatikáni szóvivő nyilatkozatát, amelyben a Szentszék képviselője az egyházfő elleni megalapozatlan támadásokról beszélt. Lombardi hangoztatta, hogy Joseph Ratzingernek münchen-freisingi érsek korában semmi köze nem volt azokhoz a döntésekhez, amelyek nyomán – mint fogalmazott – később sor kerülhetett az említett pap által elkövetett szexuális bűncselekményekre.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy szerinte hasonló módon próbálták befeketíteni a pápa testvérét, Georg Ratzingert is. Korábbi hírek szerint ugyanis szexuális visszaélések történtek a világhírű regensburgi templomi fiúkórus tagjainak terhére abban az időben, amikor Georg Ratzinger a kórus vezetője volt.

A Süddeutsche Zeitung szombati, több más napilap által is közölt beszámolója szerint a nyolcvanas évek elején Joseph Ratzinger vezette a münchen-freisingi érsekség püspöki hivatali tanácsát, amely jóváhagyta az Essenből szexuális vétségek miatt elküldött pap áthelyezését Bajorországba. Azt ugyanakkor a lap is elismerte: Ratzinger nem tudott arról, hogy a szóban forgó papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián, és később munkája során újabb hasonló bűncselekményeket követett el. A történtekért az újság szerint az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget.

A szombati német újságok részletesen tudósítottak XVI. Benedek pápa és a német katolikus püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek előző napi vatikáni találkozójáról. A tudósítások szerint az egyházfőt mélységesen megrázták a németországi katolikus intézményekben történt szexuális bűncselekmények.

A Die Welt című konzervatív napilap azt emelte ki, hogy a pápa teljes támogatásáról biztosította a német katolikus egyház vezetése által a történtek teljes feltárása érdekében elhatározott intézkedéseket, a katolikus püspöki konferenciának szabad kezet adott, hangoztatva, hogy a feltárásba nem kíván beavatkozni.

Az újság szerint mindez azt jelenti, hogy Zollitsch érsek megerősödve térhetett vissza hazájába, az egyházfő ugyanis a német püspökök értésére adta: bízik abban, hogy készek és képesek a múlt sebeinek begyógyítására. A Die Welt ugyanakkor hozzátette, hogy ezek után a német katolikus egyház részéről az eddiginél határozottabb fellépésre és nagyobb tárgyszerűségre van szükség.

Az ugyancsak konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjában utalt arra, hogy a katolikus egyház a szexuális bűncselekmények leleplezése és feltárása terén a múltban súlyos hibákat követett el. Az újság szerint ugyanakkor az egyház most ugyanolyan brutalitással igyekszik pótolni a mulasztásokat, amilyen brutalitással korábban igyekezett minden felelősséget elhárítani magáról. Mindezzel összefüggésben a lap szembehelyezkedett azzal, hogy egyes intézmények, illetve politikusok most mindenért az egyházat igyekeznek megtenni bűnbaknak, és ezzel próbálnak igazolni mindenfajta liberalizmust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik