Külföld

Szexuális visszaélések Ratzinger alatt

admin
admin

2010. 03. 12. 21:57

úlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek pápa) állt a főegyházmegye élén - értesült a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német újság szombati számában megjelenő információ már előző este ismertté vált. Eszerint egyházközségen belül a hívekkel kapcsolatos munkára alkalmaztak egy olyan papot, aki korábban gyermekeket rontott meg. Felső-bajorországi munkája során újabb hasonló bűncselekményeken érték tetten, amiért egy helyi bíróság elítélte.

Mindezt a müncheni érsekség pénteken hivatalosan is megerősítette, egyben elismerve, hogy a szóban forgó pappal szemben a 80-as években hibásan jártak el. Az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget azért, hogy a szexuális visszaélésekkel vádolt papot ismételten lelkipásztori szolgálatra alkalmazták.

A Süddeutsche Zeitung tudósításában emlékeztetett arra, hogy abban az időben a főegyházmegye vezetője Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt. München-Freising érsekeként Ratzinger állt a püspöki hivatal tanácsának élén; ez a testület hagyta jóvá az Essenből elküldött pap áthelyezését a felső-bajorországi érsekségbe. Joseph Ratzinger azonban nem tudott arról, hogy a papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián. 1982-ben azután Ratzinger a Vatikánba került, a hittani kongregáció élére.

A szóban forgó pap, akit csak H. papként említ az újság, 1982 szeptemberétől 1985 elejéig állt alkalmazásban a délnémet érsekségben. A szexuális visszaélések elkövetésének ismertté válása, illetve a rendőrségi vizsgálat megindítása után 1985 januárjában elbocsátották állásából. 1986 júniusában kiskorúak megrontásának vádjával 18 hónapi, próbaidőre felfüggesztett börtönre és 4000 márka pénzbüntetésre ítélték. Ennek dacára – írja a Süddeutsche Zeitung – az érsekség ismét alkalmazta: az illető a mai napig egyházi szolgálatban áll Felső-Bajorországban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.