Külföld

Obama megduplázná az exportot

admin
admin

2010. 03. 12. 07:11

Körvonalazta Barack Obama, hogy kormánya milyen lépéseket tenne ama célja elérésére, hogy a következő öt évben kétszeresére növeljék az Egyesült Államok exportját.

A washingtoni Fehér Ház által helyi idő szerint csütörtökön ismertetett elképzelések között szerepel egy exportösztönző kabinet felállítása. A testületben a külügy-, a pénzügy- és a kereskedelmi miniszter mellett a Fehér Ház, valamint kereskedelmi ügynökségek tanácsadói kapnának helyet. Obama tervezi egy “elnöki exporttanács” létrehozását is, amely neki adna tanácsokat kereskedelmi kérdésekben. Ez utóbbi testületet Jim McNerney, a Boeing repülőgépgyártó elnök-vezérigazgatója és Ursula Burns, a Xerox vezérigazgatója vezetné.

Az export pénzügyi ösztönzése érdekében Obama bejelentette, hogy az amerikai Export-Import Bank kétmilliárd dollárnyi hitelt nyújt a kis- és középvállalatok tengerentúli kivitelének támogatására.

Az amerikai export támogatására a Fehér Ház idén negyvennél több kereskedelmi képviseletet hozott létre. A kereskedelmi minisztérium most az állami és a magánszféra együttműködésén (angol nyelvű elnevezésének kezdőbetűivel PPP) alapuló programot indít annak érdekében, hogy az olyan amerikai csomagküldő óriáscégek, mint a FedEx, az UPS, valamint az amerikai posta segítse az eddig csak egy-két külföldi országba exportáló amerikai vállalatok kivitelének bővítését.

Obama elképzelései között szerepel új kereskedelmi megállapodások megkötése is. A magasan fejlett technológiájú termékek kivitelét pedig úgy segítenék elő, hogy a jelenlegi 30-60 napról 30 percre csökkentenék a mobiltelefonok, internetes hálózati tárolórendszerek és egyéb, titkosított technológiát tartalmazó termékek exportengedélyeztetésének időtartamát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.