Külföld

Növekedő bizalmatlanság a katolikus egyház iránt

admin
admin

2010. 03. 12. 16:20

A botrányok hatására kevésbé bíznak a németek a katolikus egyházban, mint korábban.

A katolikus iskolákban évtizedekkel ezelőtt történt és a közelmúltban feltárt szexuális bűncselekmények nyomán a németek kevésbé bíznak a katolikus egyházban, mint korábban. Ezt tűnik ki az Emnid közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra. Eszerint a németek túlnyomó többsége azon a véleményen van, hogy az egyház nem tesz eleget a saját berkeiben történt szexuális visszaélések feltárására.

A reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek 86 százaléka vélekedett úgy, hogy az egyház vezetésében nincs meg az ilyen jellegű bűncselekmények feltáráshoz szükséges készség. Mindössze 10 százalék látja úgy, hogy a katolikus egyház eleget tesz a történtek feltárása érdekében. A felmérésből kitűnt az is, hogy csökkent az emberek bizalma a katolikus egyház oktatási tevékenysége iránt is. Az adatok szerint az állampolgárok 68 százaléka jóval kritikusabb az egyház oktatási, illetve ifjúsági munkájával szemben, mint korábban. A megkérdezettek 28 százaléka ezzel szemben azt vallotta, hogy ez irányú bizalma a történtek nyomán sem rendült meg.

Németországban január végén derült fény az első ilyen jellegű esetre, amely évtizedekkel ezelőtt a berlini jezsuita Canisius gimnáziumban történt. Azt követően sorra derültek ki hasonló szexuális visszaélések, amelyeket korábbi paptanárok, illetve egyházi személyiségek követtek el fiatalokkal sérelmére. Az áldozatok száma az eddigi adatok szerint jóval meghaladta a százat.

Hasonló szexuális bűncselekmények történtek evangélikus intézményekben és egyes világi iskolákban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.