Nagyvilág

Moszkva: az afgán heroincsempészet felér egy hadüzenettel

Az orosz NATO-nagykövet kritizálta az atlanti-szövetség afganisztáni stratégiáját, mert az már nem a drogcsempészet elleni küzdelemre koncentrál.

Dimitrij Rogozin szerint a heroin-csempészet veszélyt jelent az orosz nemzet biztonságára, ahol évente 30 ezren halnak meg az Afganisztánban importált drogok miatt. Mint mondta: „ez egy be nem jelentett háború országunk ellen”.

Az amerikai hadsereg éveken át próbálta kiirtani a heroin alapanyagául szolgáló mákültetvényeket Afganisztánból, a stratégia azonban kudarcba fulladt, mert az elszegényedett földművesek utolsó lehetősége az maradt, hogy csatlakozzanak a tálibokhoz. Az új amerikai stratégia emiatt ma már inkább az afgán lakosok támogatásának megnyerésére koncentrál, és közvetetten próbálja rávenni az afgánokat, hogy a mák helyett inkább más haszonnövényeket termesszenek.

Az afgán mákültetvények adják a világ herointermelésének 90 százalékát. Ez biztosítja a tálibok anyagi hátterét is, akik a drogcsempészetből finanszírozzák tevékenységüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik