Nagyvilág

Magyarul is lehet érettségizni Ukrajnában

A csütörtökön megalakult új ukrán kormány miniszterelnök-helyettese szerint a nemzetiségek tagjai a jövőben nem csak ukránul, hanem anyanyelvükön is érettségizhetnek.

Volodimir Szeminozsenko, a humán szféráért felelős miniszterelnök-helyettes a Kommerszant-Ukraina című ukrán üzleti napilap pénteki számának adott interjúban a többi között kifejtette: meg kell adni az ukrán állampolgároknak a jogot, hogy maguk válasszák meg azt a nyelvet, amelyen tanulni és vizsgázni akarnak.

Hozzátette: arról még vitáznak, hogy megmaradjon-e kötelező emelt szintű érettségi vizsgatárgyként az ukrán nyelv. “Úgy vélem, hogy a nemzetiségi kisebbségek képviselőinek lehetőségük lesz arra, hogy az emelt szintű érettségit és a vizsgákat ne csak ukránul tehessék” – emelte ki a helyettes ukrán kormányfő.

Szeminozsenko azt is közölte, hogy a felsőoktatási intézményekben még az idén visszaállítják a felvételi vizsgákat. Szerinte a felvételi vizsgák és az emelt szintű érettségi eredményei valószínűleg egyenlő mértékben esnek majd a latba a felsőoktatási intézményekbe történő bejutáskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik