Külföld

Kinek adja Obama a Nobel-pénzt?

admin
admin

2010. 03. 12. 06:56

Tíz nem kormányzati szervezet között osztja szét Barack Obama amerikai elnök a Nobel-békedíjával együtt kapott 1,4 millió dollárt, az összegből sebesült katonák családtagjait és a haiti földrengés túlélőit gondozó, valamint hátrányos helyzetűek iskoláztatását támogató alapítványok részesülnek - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Obama helyi idő szerint csütörtökön ismertetett közleményében úgy méltatta az általa kiválasztott szervezeteket, alapítványokat, hogy “rendkívüli munkát” végeznek a diákok, veterán katonák és más szükséget szenvedők támogatása érdekében.

Az amerikai elnök négy hónappal azután nevezte meg az általa támogatandó alapítványokat, hogy Oslóban átvette a tavalyi Nobel-békedíjat. Obama már azt követően megígérte a díjjal járó pénzösszeg jótékony célra fordítását, hogy a norvég Nobel-bizottság tavaly októberben bejelentette, neki ítéli a rangos kitüntetést. A testület ezt azzal indokolta, hogy Obama amerikai elnökként “új légkört teremtett a nemzetközi politikában”. A döntést mindazonáltal sokan bírálták, mert az Egyesült Államok akkor alig egy éve hivatalban lévő elnöke – akinek országa hadműveleteket folytat Irakban és Afganisztánban – nagyobb diplomáciai sikert addig nem tudott felmutatni.

Az Obama által kiválasztott tíz civil szervezet közül több politikai szempontból fontos választókerületben tevékenykedik.

Az 1,4 millió dollárból a legnagyobb összeget, 250 ezer dollárt a Fisher House alapítvány kapja, amely kórházban ápolt sebesült katonák családtagjainak viseli gondját. Kétszázezer dollárt juttat Obama a két hivatali előde, George Bush és Bill Clinton által a januári haiti földrengés károsultjainak javára létrehozott alapítványnak.

Fejenként 125 ezer dollárt kap az amerikai elnöktől hat olyan alapítvány, amely hátrányos helyzetű – főként az afroamerikai, spanyol ajkú és amerikai indián közösségből kikerülő – fiatalok egyesült államokbeli felsőfokú képzését és az odáig történő eljutást támogatja.

Százezer-százezer dollárral gazdagodik az első afroamerikai elnök jóvoltából az AfriCare alapítvány és a Közép-Ázsia Intézet is. Az előbbi AIDS elleni és közegészségügyi, mezőgazdasági és vízkészletfejlesztési programokat támogat huszonöt afrikai országban, ez utóbbi pedig a – főleg lányok bevonását célzó – közoktatást támogatja Afganisztán és Pakisztán távol eső vidéki körzeteiben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.