Nagyvilág

Kártérítést kapnak 9/11 romjainak eltakarítói

Peren kívüli megegyezés nyomán 128 milliárd forint értékű kártérítést kapnak a 9/11-es terrortámadás romjainak eltakarítói, akik azért perelték New York városát, mert a World Trade Center romjait ellepő por ellen nem kaptak védőfelszerelést, később pedig sokan megbetegedtek emiatt.

Összesen 657 millió dolláros (128 milliárd forint) kártérítést kaphat az a több mint tízezer ember, akik a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) romjai között dolgoztak a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után. A pénzt egy peren kívüli megegyezésnek köszönhetően kapják meg a New York városát beperlő munkások. A megegyezést még egy bírónak és a kártérítést követelő embereknek is el kell fogadniuk, hogy életbe léphessen – írja a BBC.

A várost több mint tízezren, főleg tűzoltók, rendőrök és építőmunkások perelték be, miután lebetegedtek a WTC romjainak eltakarítása közben. A felperesek azért indítottak pert, mert szerintük a város tudta, hogy az épületből felszállt por veszélyes, mégsem biztosítottak megfelelő védőfelszereléseket a romok között dolgozó embereknek.

Az üggyel foglalkozó és csak ezért létrehozott WTC Captive nevű biztosítótársaság elnöke csütörtökön jelentette be, hogy a feleknek sikerült “bonyolult körülmények között méltányos” megegyezésre jutni. Ennek értelmében 575 millió dollárt (112 milliárd forint) osztanak szét a munkások között egy szövetségi alapból. A kifizetendő összeg “bizonyos körülmények között” 657 millióra emelkedhet, ha később kialakuló betegségek miatt új igényeket támasztanak egyes felperesek – közölte a biztosítótársaság elnöke.

A betegség vagy sérülés nagyságának függvényében egyes emberek pár ezer dollárra számíthatnak, mások viszont akár egymillió dollárra is jogosultak lehetnek. A felpereseknek kilencven napjuk van arra, hogy áldásukat adják a megegyezésre, amelynek életbe lépéséhez 95 százalékuknak kell igennel szavaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik