Nagyvilág

Több ezren tüntettek Bécsben

A Bolognai folyamat ellen tüntettek a diákok az osztrák főváros utcáin.

A tüntetések motorját az osztrák egyetemi rendszerrel elégedetlen hallgatók és oktatók adják, de külföldiek is részt vettek a megmozduláson.

Legyen Bologna a múlté! Fizessenek a gazdagok! – hirdették a transzparensek. Bologna ég – állt sok másikon, a tavaly őszi osztrák diáktüntetések jelszavára – Ég az egyetem! – utalva.

Tavaly ősszel szerte Ausztriában számos tüntetéssel és teremfoglalásokkal hívták fel magukra a figyelmet az elégedetlen diákok. Szerintük a Bolognai folyamat a gyakorlatba átültetve Ausztriában azt eredményezte, hogy a hallgatók tanrendje túlzsúfolt és merev, ezért nehezen teljesíthető; ők maguk pedig a magas óraszám miatt túlterheltek.

Egy másik gyakori kritika a rendkívül nyitott osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban az, hogy túlzsúfoltak a tantermek és a szemináriumok, az oktatás így személytelen, miközben csökken a színvonala. Gyakran hangoztatják azt is, hogy a hároméves BA képzés nem ad “piacképes” diplomát. A tüntetések résztvevői többek között több pénzt követelnek a felsőoktatásra. Egyúttal élesen elutasítják az új oktatási miniszter megoldási javaslatát, hogy legyen újból tandíjas az oktatás, és hogy tegyék általánossá a felvételi korlátozások valamilyen fajtáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik