Nagyvilág

Rasszizmus a francia politikában

Szívesebben látna a "hagyományos francia elitből" valakit a francia antidiszkriminációs hatóság (Halde) élén a szenátus kormánypárti frakcióvezetője, mint az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) civil szervezet korábbi elnökét.

Gérard Longuet ezzel a szocialisták egyik vezető politikusa, Malek Boutih algériai származására utalt, aki a legesélyesebbnek tűnik a hamarosan megürülő posztra. Az ellenzéki Szocialista Párt és a jogvédő szervezetek felháborodását követően csütörtökön a kormánypárt szóvivője “sajnálatosnak” nevezte a volt miniszter kijelentését. A környezetvédelmi tárca vezetője szerint pedig egyenesen “Malek Boutih a megfelelő ember az Halde élére. Nagyra tartom” – mondta Jean-Louis Borloo. A kormány második legfontosabb minisztere szerint az ellenzéki politikusnak megvan a jogvédői felkészültsége, ugyanakkor mindig higgadtan politizál.

A jobboldali szenátor szerint is Malek Boutih “kiváló ember, de nem jó választás”, mert a szervezet “az új népcsoportok felé nyitó Franciaországot jelképezi. Louis Schweitzer (a leköszönő elnök), az tökéletes! Egy öreg protestáns, tökéletes! A régi protestáns burzsoázia, az tökéletes! – jelentette ki egy tv-interjúban Longuet.

Arra a kérdésre, hogy Boutih szerinte miért nem lenne megfelelő személy a testület vezetésére, a szenátor azt válaszolta: “Mert jobb lenne valaki a hagyományos francia elitből, aki feladatának érzi valamennyi honfitársunk befogadását. Mondhatnám úgyis, az öreg bretonoknak és az öreg Lorraine-iaknak, akik egyébként általában olaszok és marokkóiak, azoknak kell megerőltetni magukat és nyitniuk a külvilág felé. Ha egy szimbolikus személyt választunk kívülről, azzal csak elrontjuk az akciót!” – fogalmazott Longuet.

A jobboldali szenátor nem az első kormánypárti politikus, akinek rasszista jellegű megszólalása polémiát vált ki Franciaországban. A regionális választásokat megelőző kampányban az Ile-de-France régió szocialista listavezetőjét ellenfelei többször támadták fekete bőre miatt, s a februárban lezárult nemzeti identitási vitában is számos kirekesztő kijelentés hangzott el a muzulmán bevándorlók ellen.

A PS helyettes vezetője, Harlem Désir korábbi európai parlamenti képviselő szerint Longuet nem egyszerűen rasszista kijelentést tett, hanem “egy valóságos rasszista elméletet fejtett ki, amely teljesen ellentétes a köztársasági nemzet gondolatával és az állampolgárok közötti jogegyenlőséggel, függetlenül származásuktól”.

“Nem kevesebbet javasol (Longuet), mint hogy egy állampolgár származása miatt ne tölthessen be egyes politikai tisztségeket” – hangsúlyozta Désir. Az SOS Racisme a kijelentés visszavonására szólította fel a szenátort.

Boutih maga árulta el a sajtónak: Nicolas Sarkozy államfő a közelmúltban miniszteri széket ajánlott neki, ő azonban inkább az Halde elnöke szeretne lenni. A kinevezésre már márciusban sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik