Nagyvilág

Nem a tudásuk alapján válogatják az EU-tisztviselőket

Március 16-ától új eljárási rendben bonyolítják le az EU-tisztviselők kiválasztását célzó versenyvizsgákat: az első szakaszban nem lexikális tudás alapján, hanem úgynevezett kompetencia-alapon szűrik a jelentkezőket.

Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) ezentúl a leggyakoribb munkakörökre évente ír ki versenyvizsgát – közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az új kiválasztási eljárás gyorsabb és hatékonyabb lesz. Három helyett két szakaszból áll majd: a pályázók az egyes uniós tagországokban írják meg a számítógépes előválogató tesztet, majd Brüsszelben tartják az értékelési szakaszt.

Nem mérik fel az uniós ismereteket

A korábbiaktól eltérően az első szakasz nem tartalmaz külön tesztet az uniós ismeretek felmérésére. Ezek vizsgálata a második, értékelési szakaszban, a munkakörrel kapcsolatos feladatokkal szoros összefüggésben történik majd. Az előválogató szakaszt a kognitív képességeket és a helyzetmegítélést vizsgáló teszt, valamint a keresett profil típusától függően a szakmai és a nyelvi kompetenciákat felmérő teszt alkotja.

Az új rendben az eljárás lefolytatása 5-9 hónapot vesz majd igénybe. A korábbi rendszerben akár két évig is elhúzódhatott egy-egy vizsgaeljárás.

Vége a tartaléklistának?

Az EPSO hároméves, folyamatosan aktualizált tervet dolgozott ki, amely előírja, hogy az uniós intézmények rendszeresen mérjék fel munkaerő-szükségletüket. A felvételi versenyvizsgák évente három ciklusban zajlanak majd – külön az igazgatási tisztviselők, az asszisztensek, illetve a tolmács-fordítók számára. Emellett különböző szakemberek felvétele céljából egyedi versenyvizsgákat is szerveznek.

Véget akarnak vetni annak az eddigi gyakorlatnak, hogy a sikeres pályázók gyakran három éven keresztül tartaléklistán maradnak, anélkül, hogy tényleges álláshelyhez jutnának. A tartaléklisták ezentúl csupán egy évig, a következő vizsgaciklus lezárultáig maradnak érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik