Nagyvilág

Nem rúghatják ki a hazafias törvényt megszegőket?

Nem bocsáthatja el azokat az iskolaigazgatókat a szlovák Állami Tanfelügyelet, akik a hazafias törvénnyel ellentétben hétfőnként nem játsszák le a himnuszt - nyilatkozta a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának alelnöke a Pravda napilapnak.

Jozef Turcány, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának alelnöke elmondta: az intézmények vezetőinek leváltásáról a fenntartók rendelkezhetnek, véleménye szerint az adott képviselőtestületen múlik majd az elbocsátás.

Március 2-án fogadta el a szlovák törvényhozás az azóta hazafias törvényként emlegetett szabályozást, mely szerint a tantermeket szlovák zászlóval, címerrel, valamint keretbe foglalva az alkotmány bevezetőjével és a himnusz szövegével kell ellátni. Emellett pedig minden hétfőn le kell játszani a himnuszt.

Ján Mikolaj oktatási miniszter azonban vasárnap bejelentette: megtorló intézkedést ugyan nem tartalmaz a törvény, az azt megsértő intézményvezetőt azonban kötelezően el kell bocsátani. Kifejtette: a tanfelügyelet végzi majd az ellenőrzést, mely első alkalommal figyelmeztet, másodszorra azonban már javaslatot tesz az adott igazgató munkaviszonyának megszüntetésére, mely felhívás “a fenntartóra nézve kötelező” – írja a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik