Nagyvilág

Azarov lett Ukrajna miniszterelnöke

Megalakult a kormánykoalíció Ukrajnában. A parlament jóváhagyta Mikola Azarov miniszterelnöki kinevezését

A 62 éves volt pénzügyminisztert a Viktor Janukovics új ukrán elnök vezette Régiók Pártja, az Ukrajnai Kommunista Párt és a házelnök vezette Litvin Tömb, valamint egyéni képviselők részvételével megalakult 235 fős új kormánykoalíció jelölte a miniszterelnöki tisztségére. Azarov kinevezését 242 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Az új kormányfő – még a szavazás előtt mondott beszédében – elsődleges céljának nevezte reális költségvetés elfogadását 2010-re, és közölte: folytatni kívánja az együttműködést a Nemzetközi Valutalappal.

Mikola Azarov a Viktor Janukovics vezette kormány pénzügyminisztere, első miniszterelnök-helyettese volt 2002 és 2005 között. 2005 januárjában közel egy hónapig ügyvezető miniszterelnökként állt a kormány élén, majd 2006 és 2007 között, Viktor Juscsenko elnöksége alatt Janukovics második kormányában volt pénzügyminiszter.

Janukovicsnak a jelek szerint gyorsan sikerült megerősíteni politikai hatalmát, ami kulcsfontosságú az országot sújtó gazdasági válság leküzdése érdekében. Janukovics február 7-i elnökválasztási győzelme után szükség volt új kormánykoalíció megalakulására, hogy elkerülhető legyen az előre hozott parlamenti választás és a gazdasági válság további mélyülése.
Azarov megbízható szakember hírében áll, de nem radikális reformer, viszont Janukovics megbízható kormányzó partnere lesz az előző elnök, Viktor Juscsenko és Julija Timosenko kormányfő csatározásának évei után.

A parlament jóváhagyta az elnök két miniszteri jelölését: a külügyminiszter az eddigi moszkvai nagykövet, volt külügyminiszter Kosztyantin Hriscsenko, a védelmi miniszter pedig Mihajlo Jezsel. Az ukrán kormány tagjait egyébként a kormánykoalíció, de a kül- és védelmi minisztert az államfő jelöli.
A jelöléséről tartandó parlamenti szavazás előtt a miniszterelnök-jelölt kijelentette: az államkincstár üres, és reális 2010-es költségvetésre van szükség. “Az országot kifosztották, a kincstár üres, az államadósság háromszorosára nőtt” – hangoztatta Azarov.

A volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje frakcióvezetője, Ivan Kirilenko a parlamentben bejelentette, hogy a pártszövetség nem ismeri el az új kormánykoalíciót, és Timosenko vezetésével csütörtökön árnyékkormányt hoz létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik