Nagyvilág

Elengedtek egy újságírót Gázában

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet hatóságai csütörtökön szabadon engedtek egy brit újságírót, akit február 14-én Izraelnek való kémkedés gyanújával őrizetbe vettek.

Paul Martint egy gázai bíróságon vették őrizetbe, ahol egy “Izraellel való kollaborálással” gyanúsított palesztin barátja ügyében készült tanúskodni.

A Hamász továbbra is úgy véli, hogy Martin kém, és veszélyeztette az övezet biztonságát, de nem emeltek ellene vádat, hanem a kiutasítása mellett döntöttek. Ezt követően egy diplomáciai rendszámú gépkocsival a Gázai övezet és Izrael határán lévő erezi átkelőhöz szállították.

A dél-afrikai állampolgársággal is rendelkező Martin szabadúszó újságíróként a The Mirror és a The Times című brit lapoknak, valamint a BBC News honlapnak dolgozott. Egyebek közt oknyomozó riportokat készített az Egyiptomból alagutakon át Gázába irányuló fegyvercsempészetről, és igyekezett utánajárni annak, hogy az egy évvel ezelőtti izraeli offenzíva idején a Hamász harcosai valóban gyermekekből alkottak-e élő pajzsot.

Martin volt az első külföldi, akit a palesztin szervezet őrizetbe vett azóta, hogy 2007-ben ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik