Nagyvilág

Lövöldözés volt a nigériai mészárlás helyszínén

Két fiatalt lelőttek a nigériai katonák a közép-nigériai Jos városában, nem messze azoktól a falvaktól, ahol a legalább 200 ember életét követelő hétvégi mészárlás történt.

A katonák kedd este az őket körülálló tömegre nyitottak tüzet, akik a kijárási tilalom ellenére megpróbálták megakadályozni egy jármű továbbhaladását, amelyről azt hitték, hogy ellenséges fegyvereseket szállít. A helyszínre érkező katonák felszólították a fiatalokból álló tömeget a távozásra, majd tüzelni kezdtek. A helyi kórházi ápolók szerint a lövöldözésben ketten meghaltak, öten pedig megsérültek. Jos városának lakói attól tartanak, hogy a fegyveresek ismét mészárlásra készülnek városuk közelében.

Az eset nem messze történt azoktól a főleg keresztények által lakott településektől, ahol legkevesebb 200, de egyes hírforrások szerint csaknem 500 embert lemészároltak bozótvágókésekkel felfegyverkezett muszlimok. A támadás célja feltehetően egy januárban történt, több száz muszlim életét követelő mészárlás miatti bosszú volt.

A nigériai keresztények és muszlimok között már hosszú ideje tart az ellenségeskedés. Az ország területe egyenletesen megoszlik az északi muszlim és a déli keresztény régió között, a két vallási csoport közötti feszültségek leggyakrabban az ország középső részén torkollnak erőszakba. A politikai és vallási ellentétek miatt 2001-óta több mint kétezren vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik