Nagyvilág

Iránban tartják fogva a bebörtönzött újságírók harmadát

A világszerte bebörtönzött újságírók egyharmadát Iránban tartják fogva - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű újságíró jogvédő szervezet.

A New York-i székhelyű szervezet helyi idő szerint kedden közzétett adatai szerint az iszlám köztársaságban februárban legalább 52 újságírót tartottak fogva. Utána a legtöbb zsurnalisztát Kínában vetették rácsok mögé – 24-et –, a CPJ feketelistáján a harmadik helyezett pedig Kuba, ahol 22 újságíró raboskodik.

A szervezet az iráni bebörtönzések kapcsán megjegyezte: ennyi lecsukott újságírót még egyetlen országban sem vett számba azóta, hogy Törökországban 1996-ban 78 bebörtönzött zsurnalisztát számolt össze.

Iránban több lapot betiltottak és sok újságírót őrizetbe vettek hosszabb-rövidebb időre azóta, hogy a tavaly nyári vitatott tisztaságú elnökválasztás után tüntetések, utcai zavargások robbantak ki.

Joel Simon, a CPJ ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy az iszlám köztársaságban a sajtó állandó elnyomásának időszaka köszönt be, s ez a helyzet nem csupán borzasztó, hanem tarthatatlan is. „Az iráni kormány végül el fogja veszíteni a (szabad) tájékoztatás elleni háborút, mi viszont minden nap szomorúan látjuk, hogy (iráni) kollégáink ilyen szörnyű árat fizetnek ezért” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik