Külföld

Felpofozta tanítványait XVI. Benedek bátyja

admin
admin

2010. 03. 10. 15:53

XVI. Benedek pápa bátyja egy újságinterjúban bevallotta: pofonokkal fegyelmezte az általa vezetett német fiúkórus tagjait, de a szexuális zaklatásokról nem tudott.

Ratzinger tiszteletes az interjúban bevallotta, hogy tudott az általa 1964-től 1994-ig vezetett regensburgi kórusban történt bántalmazásokról, sőt, gyakran még ő is pofonokkal fegyelmezett – írja az AP hírügynökség. A pápa bátyja úgy nyilatkozott: évtizedekkel ezelőtt, mikor a kórus az ő irányítása alá került, még a gyerekeknek adott pofon volt a legjobb büntetés a rossz teljesítményért. A tiszteletes ugyanakkor hozzátette, hogy ma már bánja ezt a gyakorlatot, és bocsánatot kért az esetek miatt.

A 86 éves Georg Ratzinger emellett a gyermekkórusban történt szexuális zaklatásokról azt mondta, semmit nem tudott az esetekről. A múlt héten a gyermekkórus egyik volt tagja azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a hatvanas években szexuálisan zaklatták a neves énekkarban. Ratzinger szerint az eset még akkor történhetett, mielőtt még ő vette át a csoport vezetését. A regensburgi kóruson kívül szerte Németországban több mint 170 diák állítja, hogy egyházi iskolájában szexuális zaklatás áldozata volt.

Georg Ratzinger egy 1989-ben készült felvételen, amint a gyermekkórust vezeti (fotó: MTI/EPA)

Georg Ratzinger egy 1989-ben készült felvételen, amint a gyermekkórust vezeti (fotó: MTI/EPA)

Az elmúlt hetekben több más európai országban is fény derült az egyház intézményeiben történt zaklatási esetekre. Ausztriában egy bencés kolostor vezetője lemondott, miután bevallotta, hogy évtizedekkel ezelőtt szexuálisan kihasznált egy gyereket, Hollandiában pedig katolikus püspökök több mint 200 zaklatási eset kivizsgálását rendelték el. A Vatikán sajnálatát fejezte ki az esetek miatt, és megfelelő, valamint átlátható válaszlépéseket ígért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.