Nagyvilág

Felpofozta tanítványait XVI. Benedek bátyja

XVI. Benedek pápa bátyja egy újságinterjúban bevallotta: pofonokkal fegyelmezte az általa vezetett német fiúkórus tagjait, de a szexuális zaklatásokról nem tudott.

Ratzinger tiszteletes az interjúban bevallotta, hogy tudott az általa 1964-től 1994-ig vezetett regensburgi kórusban történt bántalmazásokról, sőt, gyakran még ő is pofonokkal fegyelmezett. A pápa bátyja úgy nyilatkozott: évtizedekkel ezelőtt, mikor a kórus az ő irányítása alá került, még a gyerekeknek adott pofon volt a legjobb büntetés a rossz teljesítményért. A tiszteletes ugyanakkor hozzátette, hogy ma már bánja ezt a gyakorlatot, és bocsánatot kért az esetek miatt.

A 86 éves Georg Ratzinger emellett a gyermekkórusban történt szexuális zaklatásokról azt mondta, semmit nem tudott az esetekről. A múlt héten a gyermekkórus egyik volt tagja azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a hatvanas években szexuálisan zaklatták a neves énekkarban. Ratzinger szerint az eset még akkor történhetett, mielőtt még ő vette át a csoport vezetését. A regensburgi kóruson kívül szerte Németországban több mint 170 diák állítja, hogy egyházi iskolájában szexuális zaklatás áldozata volt.

Az elmúlt hetekben több más európai országban is fény derült az egyház intézményeiben történt zaklatási esetekre. Ausztriában egy bencés kolostor vezetője lemondott, miután bevallotta, hogy évtizedekkel ezelőtt szexuálisan kihasznált egy gyereket, Hollandiában pedig katolikus püspökök több mint 200 zaklatási eset kivizsgálását rendelték el. A Vatikán sajnálatát fejezte ki az esetek miatt, és megfelelő, valamint átlátható válaszlépéseket ígért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik