Nagyvilág

USA: Hagyják életben “Isten ellenségeit”

Washington felszólította Iránt, hogy engedje szabadon a politikai foglyait, és elítélte azt, hogy egy teheráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy 20 éves iráni diák halálos ítéletét.

Erről Philip J. Crowley amerikai külügyi szóvivő beszélt. “Amennyiben az iráni kormány azt akarja, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá a nemzetközi közösség, köteles tiszteletben tartani polgárai alapvető jogait és szabadságjogait” – mondta.

A szóvivő szerint Washingtont “nagy aggodalommal” tölti el a hír, hogy kivégeznék Mohammed-Amín Valian húszéves iráni diákot, hiszen Crowley szerint a fiatal férfit azért tartóztatták le, mert kövekkel dobálózott a tavaly december 27-én lezajlott tüntetéseken.

“Ezt az aránytalan büntetést elítélendőnek tartjuk, és szorgalmazzuk (a diák) azonnali szabadon bocsátását” – tette hozzá a szóvivő.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mohammed-Amín Valiant, aki Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson, azon a címen ítélték el, hogy “Isten ellensége”, az állam biztonsága ellen cselekedett, és sértegette az ország vezetőit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik