Nagyvilág

Gordon Brown rajtaütött Afganisztánon

Gordon Brown brit miniszterelnök rajtaütésszerű látogatást tett szombaton az Afganisztán déli részén harcoló brit alakulatoknál.

A kormányfő 200 olyan új, járőrözésre szolgáló jármű beszerzését ígérte nekik, amely hatékonyabb védelmet nyújt az út mentén elhelyezett pokolgépek ellen, egyúttal hangsúlyozta az afgán rendőri erők kiképzését szolgáló program kibővítésének jelentőségét.

Előzetesen be nem jelentett látogatásán Brown felkereste a Hilmend tartománybeli Camp Bastion támaszpontot, hogy köszönetet mondjon a brit katonáknak a Mardzsa város elfoglalásáért három hete indított közös NATO-afgán hadműveletben való részvételükért. Az amerikai hírügynökség beszámolója szerint elsősorban a házilagosan készült robbanószerkezetek elleni küzdelemről beszélt, s kijelentette: minden tőle telhetőt el fog követni, hogy biztosítsa a háború megvívásához szükséges felszerelést és forrásokat.

A brit kormányfő egy nappal azután érkezett a közép-ázsiai országba, hogy az iraki háború hátterét feltárni hivatott – általa kezdeményezett – vizsgálat pénteki londoni meghallgatásán cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint pénzügyminisztersége idején a kormány visszautasította volna a hadsereg parancsnokainak hadfelszerelési kéréseit. Kijelentéseit szombaton nyíltan meghazudtolta a brit hadsereg két volt vezérkari főnöke is.

Brownnak rendre felróják, hogy a hadsereg járőröző egységeit takarékossági okokból csak könnyű páncélzatú Land Rover terepjárókkal látták el, s ezekben a járművekben eddig összesen 36 brit katona halt meg az iraki és az afganisztáni hadszíntéren, pokolgépes támadások következtében.

Brit tisztségviselők bejelentése szerint a kormány hamarosa 125 millió font (mintegy 151 millió euró) hitelt biztosít ezeknek a terepjáróknak 200 új, jobban páncélozott és jobb manőverező képességű, brit gyártású járművel való felváltására. Ezeknek 2011 végéig kell megérkezniük az afganisztáni hadszíntérre. További 27 millió eurónyi összeget költenek majd fémdetektorok beszerzésére, s az afgán erők tűzszerészeinek kiképzésére, hogy felvehessék a küzdelmet a tálib harcosok által rendszeresen használt, út mentén telepített pokolgépekkel. Nagy-Britannia emellett további 150 rendőrségi és katonai kiképzőt küld az afgán rendőrség felkészítésének segítésére.

Brown elismeréssel szólt a mardzsai hadműveletekben részt vevő mintegy négyezer katona által hozott áldozatokról, s külön megemlékezett arról az öt brit katonáról is, akiket egy afgán rendőr lőtt le tavaly. Mindazonáltal hangsúlyozta: az afgán hadsereg és rendőrség kiépítését szolgáló erőfeszítések kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ország a saját lábára állhasson. “Nemcsak a harcokat, de a békét is meg kell nyernünk” – mondta.

A brit kormányfő felkeresett egy laskargáhi rendőrségi kiképzőközpontot is, ahol a jövő héten avatnak 150 afgán rendőrt, s meglátogatott egy nemrég elfoglalt tálib támaszpontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik