Nagyvilág

Több férfi vesztette el állását, mint nő

A "férfias" ágazatok jobban megsínylették a válságot: Indiában például az elbocsátottak 91 százaléka férfi.

A gazdasági válság miatt világszerte több férfi veszítette el állását, mint nő – tette közzé felmérésnek eredményét az Accenture.

A globális vezetési tanácsadó cég szerint ennek magyarázata jórészt abban rejlik, hogy a gazdasági válság olyan ágazatokat érintett leginkább, ahol a foglalkoztatottak többsége férfi. Ilyen például a feldolgozó ipar, vagy az építőipar, miközben a nők java része a válság által kevésbé érintett területeken – egészségügy, oktatás – dolgozik. De az is egy lehetséges magyarázat, hogy a vállalatok nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy női alkalmazottaikat kevésbé érintse a leépítés – derül ki a felmérésből.

A lista élén India áll, ahol az elbocsátottak 95 százaléka volt férfi, Franciaországban 71 százaléka, az Egyesült Államokban 54 százaléka. Hasonló tendenciát figyeltek meg az elemzők sok más országban is, Hollandiában viszont fordított volt a helyzet: ott az elbocsátottak 51 százaléka volt nő, Kínában pedig nagyjából azonos volt az arány.

Az Accenture 524 közép- és nagyvállalat vezetője körében végezte el a felmérést tavaly november és 2010 február közepe között a megelőző év elbocsátásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik