Külföld

Moszkva a gáz áráról nem alkudozik Ukrajnával

admin
admin

2010. 03. 05. 08:37

Moszkva nagy várakozással tekint Viktor Janukovics új ukrán államfő pénteki hivatalos látogatása elé - mondták a vizit előtt kremlbeli források, de hozzátették: az orosz fél abból indul ki, hogy Ukrajnának teljesítenie kell a gázszállítások területén fennálló szerződéseket.

Az Oroszországgal szemben ellenséges Viktor Juscsenko elnöksége idején erősen megromlott politikai kapcsolatok terén az orosz fél a hosszú idő óta első csúcstól a jószomszédi és kölcsönösen előnyös kapcsolatok helyreállítása irányába ható impulzusokat vár. Ezen belül is legelőször a kétoldalú államközi bizottság munkájának felújítását reméli – a testület élén az államfők állnak -, de számít a párbeszéd felélénkülésére minden szinten.

Maga Janukovics is hasonlóan nyilatkozott, amennyiben az Interfax hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: bízik benne, hogy látogatása lehetővé teszi az orosz-ukrán kapcsolatok jelentős javulását és a javulás irányába vezető éles fordulatot hoz.

A sajtóban idézett források szerint feltétlenül szó lesz a csúcson az ukrajnai városokban állomásozó Fekete-tengeri Flotta jövőjéről, mivel Juscsenko eddigi elnök rendszeresen felvetette, hogy Ukrajna legkésőbb a vonatkozó szerződés 2017-es lejárta után szabadulni akar az orosz flottától.

A találkozón bizonyosan előkelő helyet elfoglaló gazdasági kérdésekkel kapcsolatban a Kremlben hangsúlyozták: Moszkva abból indul ki, hogy Ukrajna teljesíti a gázszállítási szerződésekben foglalt kötelezettségeit. Janukovics azonban jó előre bejelentette, hogy feltétlenül felveti az orosz gáz árának kérdését, és meggyőződése, hogy lesz mód a megállapodásra.

A vitatott szerződést tavaly januárban Julija Timosenko akkori ukrán kormányfő írta alá tíz évre, miután előzőleg Ukrajna adósságai miatt az orosz fél leállította a gázszállítást Ukrajnának, amely viszont az európai gázcsapot zárta el. A szerződés Ukrajnában azóta is bírálat tárgya, de Kijev minden hónapban fogcsikorgatva kifizeti a számláját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.