Nagyvilág

Koreához hasonlította Szlovákiát a Die Presse

Phenjan a Duna mentén címmel közölt kommentárt a Die Presse című osztrák napilap pénteken a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről, a sztálinista Észak-Koreára utalva.

Törvényben rendelte el a hazaszeretet Szlovákia az állampolgárai számára – írta a konzervatív lap. Vajon ezután a politikusok törvényben elrendelt szeretete következik majd? – tette fel a kérdést. “A görcsös nosztalgiázóknak, a nacionalista paranoiásoknak és a gátlásos kispolgároknak ebben a furcsa közép-európai világában a szlovákok számítanak a leginkább komplexusokkal megvertnek” – vélekedett a szerző.

Hogyan juthat valakinek ilyen ötlet az eszébe? Talán az a benyomása Robert Fico baloldali-nacionalista kormányának, hogy az állampolgárok nem elég hazafiasak, és ezért kényszeríteni kell őket a hazaszeretetre? Ezután majd olyan törvény következik, amely arra kényszeríti a szlovák népet, hogy politikusait – mindenekelőtt Fico miniszterelnököt és Jan Slotát, a nacionalisták vezetőjét – szeresse és hódoljon előttük? Talán olyan viszonyok alakulnak ki a Duna mentén, mint Észak-Koreában, ahol az egész hatalmi berendezkedés a vezér, a rendszer és a haza iránti szeretetre épül? – kérdezte a jegyzet szerzője.

Ésszerűen magyarázni a szlovák törvényt csak a júniusi parlamenti választásokkal lehet – vélekedett. Nyilvánvaló, hogy a baloldali miniszterelnök a nacionalista szavazatokért is elszántan verseng. Erre szolgál ez a törvény, és az is, hogy (a szlovák kormányfő) a magyar választási kampányba való beavatkozással dühös reakciókat provokáljon ki Budapesten. Csak az a baj, hogy a nagy magyarországi pártok eddig nem hagyták magukat provokálni. “Mégis, szomorú Közép-Európa az, ahol ezek a régi, ostoba nacionalista játszmák még mindig ilyen aktuálisak” – írta a Die Presse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik